Încearcă produsele MadWave!

Principalele momente în înotul românesc, perioada 1900 - 1940

Principalele momente în înotul românesc, perioada 1900 - 1940

1900 – la Bucureşti se construieşte Baia Centrală prevăzută cu bazine mici de înot. În anii următori apar bazine la Băile Eforie, Băile Melzer, Erdreich şi Griviţa, cu scopuri igienice şi medicale („hidroterapie”). Înotul se dezvoltă cu succes în Ardeal, la Brăila şi Galaţi.
1912 – activitatea sportivă de înot se organizează în „Comisiunea de nataţie”.
Are loc primul concurs de mare fond pe Dunăre, pe distanţa de 14 km, între localităţile Macin şi Ghecet.
1916 – apar săriturile în apă.
După primul război mondial înotul începe să se răspândească. Dezvoltarea este mai rapidă în Ardeal şi Banat (Oradea, Cluj, Tg. Mureş, Arad, Timişoara).
1919 – primul concurs polisportiv din România, cu întreceri de înot, atletism şi ciclism.
1921 – apare polo pe apă la Oradea.
1922 – Federaţia Societăţilor Sportive din România (F.S.S.R.), înfiinţată cu 10 ani în urmă dintr-o iniţiativă particulară, cuprinde şi o comisie de nataţiune, dar din lipsă de bază materială are o activitate foarte slabă.
Timişoara organizează competiţii de înot cu amploare mai mare, precum şi meciuri de polo pe apă. Apare un regulament de concurs la probele – 50 m, 200 m, 400 m liber, 200 m bras, 150 m spate şi la ştafetele de 4 x 50 m şi 4 x 100 m liber. În Bucureşti ia fiinţă Clubul Nautic Bucureştean (CNB). În 25 noiembrie încep cursurile Institutului Naţional de Educaţie Fizică. În planul de învăţământ al institutului apare ca disciplină şi înotul. Cursul de înot se desfăşoară la Dunăre (pe braţul Borcea în comuna Borduşani) dar numai cu secţia militară a institutului. Din 1925 cursurile au loc cu întreg institutul la Eforie.
Se menţine cursa de fond Macin – Ghecet.
1923 – cursa de mare fond se desfăşoară la Brăila şi Galaţi pe distanţa de 19,7 km. La Târgul Mureş se dispută primul Campionat internaţional de înot şi polo pe apă.
În Bucureşti apare un nou club – Clubul Nautic Floreasca.
Lângă Oradea, la Băile Felix se organizează Concursul Naţional de Înot ce cuprinde probe pe categorii de vârste – copii, juniori, femei şi bărbaţi. Bazinul are lungimea de 33 m, iar probele de înot sunt – 33 m, 66 m, 500 m, înot sub apă, ştafeta de 4 x 33 m mixt. Se înoată pe piept, pe spate şi pe o parte.
În paralel are loc şi un concurs de sărituri în apă (salturi), care se desfăşoară cu trei probe impuse şi una liber ales. Au loc şi meciuri de polo.
1924 – este prima Olimpiadă cu participare română.
La Timişoara are loc concursul Cupa Campionatului Bega şi cursa de fond de 6 km.
1925 – primele Campionate naţionale de înot.
La Campionatele Europene de Nataţie de la Budapesta, România este reprezentată de 12 înotători din Oradea, Arad, Cluj şi Tg. Mureş şi de o echipă de polo.
1927 – se deschide un bazin de înot la Craiova.
1928 – Ministerul de război donează Oficiului Naţional de Educaţie Fizică localul şi terenul din Dealul Spirii, unde a funcţionat şi s-a clădit Institutul de Educaţie Fizică.
1929 – primul Campionat universitar se desfăşoară la Cluj.
În Bucureşti, bazinul Kiseleff (Tineretului) este locul unde încep să se organizeze principalele competiţii de înot, polo şi sărituri.
1930 – se înfiinţează la 21 decembrie Federaţia Română de Nataţie (F.R.N.), care este asociată la cele două organisme internaţionale (F.I.N.A. şi L.E.N.).
1931 – apare primul regulament de înot şi polo. Se formează o comisie medicală şi se întocmesc fişe medicale pentru sportivi.
Competiţii de înot au loc la Iaşi, Călăraşi, Giurgiu, Craiova, Constanţa, Cluj, Timişoara etc. Iar la Bucureşti au loc primele campionate şcolare.
1932 – se introduce în probele de concurs proba de salvare de la înec.
În Bucureşti sunt înregistrate 8 cluburi de înot.
1933 – Liga Navală Română înfiinţează o secţie de înot.
1934 – dr. R. Olinescu în lucrările sale ştiinţifice privind igiena staţiunilor balneare şi climaterice din România prevede combinarea apelor minerale cu exerciţiul fizic, mai ales cu înotul. Astfel, se vor construi piscine cu ape minerale în staţiuni.
1935 – Campionatul naţional are loc la Eforie, unde se deschide bazinul construit de ONEF.
1937 – Campionatele naţionale au loc la Sibiu.
1938 – funcţionează 59 de grupări sportive cu 3800 de sportivi legitimaţi în nataţie.
1939 – serbările anuale ale Societăţii „Tirul” îşi păstrează tradiţionalismul cu înot în programul său.  

 
 

Adauga un comentariu

Cluburi de inot in orasul tau

Newsletter

Inscrie-te la serviciul nostru de newsletter, pentru a fi la curent cu toate noutatile site-ului nostru.
Dezabonare